Väestöliiton logo

Seurustelu

Yksi nuoruuden tärkeistä muutoksista liittyy nuoren seksuaalisuuden viriämiseen ja sen haltuun ottamiseen. Nuori valmistautuu seurusteluun ja seksuaalisuuden ilmenemiseen läheisessä ihmissuhteessa.

Ensimmäiset ihastumiset ja seurustelun harjoittelut alkavat usein ryhmässä. Kaveriporukkaan kuuluu kummankin sukupuolen edustajia toisin kuin muutamaa vuotta aiemmin. Ihastumisesta kerrotaan ensin ehkä salaisuutena omalle kaverille.Myöhemmin uskaltaudutaan jo kertomaan ihastuksen kohteellekin. On kutkuttavan ihanaa “olla kimpassa” oman ihastuksen ja rakastumisen kohteen kanssa.

Nuorten ensimmäisiin seurustelusuhteisiin ei usein liity lainkaan seksuaalista kanssakäymistä, vaikka vanhempia saattavat näin kuvitella ja olla huolissaan asiasta.  Seurustelusuhteessa nuori harjoittelee ensin tunteiden tunnistamista ja osoittamista sekä yhdessäoloa. Seurusteluun, kuten ystävyyteenkin, tarvitaan tunne- ja ihmissuhdetaitoja.

Murrosiässä seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvät asiat koskettavat ensimmäistä kertaa nuorta omakohtaisesti. Kehittyminen ja rohkaistuminen vaatii rauhaa ja aikaa, eikä sitä pidä häiritä kiirehtimällä. Seksuaalisuus on jokaiselle hyvin henkilökohtaista aluetta. Nuoren seksuaalista kehitystä tulee suojata sen kaikilla kolmella tasolla, eli järjen, tunteiden ja biologisen kehityksen osalta.

Vanhemmat ja muut aikuiset toimivat nuorille malleina siitä, miten toista ihmistä kohdellaan ja miten parisuhteessa ollaan.

Seurustelu

Katso lisää