Väestöliiton logo

Seksuaalisuuden portaat

Seksuaalisuuden portaat ovat malli, joka autta aikuisia ymmärtämään lasten ja nuorten tärkeitä kehitysvaiheita. Mallin avulla aikuiset voivat opettaa lapsille ja nuorille seksuaalista kehitystä yksilöllisen kehitystason mukaan.

1. seksuaalisuuden porras: Olen ihana!

Kun pieni lapsi syntyy, hän rakastaa itseään ja hyväksyy itsensä. Lapsi on avoin luottavainen ja estoton. On tärkeää, että maailma vahvistaa tätä kokemusta hänestä. Lapsi nauttii kosketuksesta ja omasta kehostaaan.Lapsi tarvitsee asiallista ja ystävällistä kohtelua ja nimen kaikille kehon osille. Lasta ei tule kasvattaa häpeään, mutta sopivaisuussääntöjä on hyvä opettaa. Pieni lapsi säätelee tunteita aikuisen tuella. Toinen keino on sulkea aistit. Kolmas keino on etsiä tyynnyttävä kehollinen kokemus. Unnutus on tällainen keino.

2. seksuaalisuuden porras: Tykkäyskaveri

Lapsella on voimakkaita rakkauden tunteita läheisiä aikuisia kohtaan. Lapsella alkaa olla myös ihastuksen ja kiintymyksen tunteita perheen ulkopuolisiin ihmiseen. Pieni lapsi kuvittelee, että myös muilla on sama tunne kuin hänellä. On tärkeää opettaa lapsi tunnistamaan omat ja toisten tunteet sekä omat ja toisen rajat.

3. seksuaalisuuden porras: Vanhempien ihailu

Lapset tunnustavat rakkautensa läheiselle aikuiselle. On tärkeää, että vanhempi tukee lapsen rakkauden ilmaisua ja tukee lapsen ilmaisemaa tunnetta. Lapsen tulee saada säilyttää käsityksensä itsestään viehättävänä ja oikeanlaisena.

4. seksuaalisuuden porras: Idoli ihastuttaa

Lapsi ihastuu ja ihailee perheen ulkopuolista aikuista. Idoli voi olla opettaja tai harrasteohjaaja. Lapsi on rakastunut omaan tunteeseensa. Idoli on myös voimakas samastumisen kohde. Aikuisen hyväksyntä ja arvostus ovat merkittäviä.

5. seksuaalisuuden porras: Tuttu, mutta salattu

Rakastumisen ja ihastuksen kohde on samanikäinen lähipiiristä. Ihastus on voimakasta. Ihastukseen liittyvistä suurista tunteista ei kerrota kenellekään. Lapsi ja nuori opettelee hallitsemaan tunteitaan ja niihin liittyvä käytöstä. Tähän vaiheeseen voi liittyä myös seksuaali-identiteetin pohdintaa.

6. seksuaalisuuden porras: Tuttu, kaverille kerrottu

Ihastuksesta puhutaan kaverille. Ystävän tuki ja hyväksyntä ovat tärkeitä ja antavat luvan unelmoida parisuhteesta. Kaveripiirissä voidaan jakaa tarinoita seurustelusta, vaikka kyse olisikin unelmista.

7. seksuaalisuuden porras: Tykkään sinusta!

Lapsi tai nuori uskaltaa tunnustaa rakkautensa rakkauden kohteelle. Unelma parisuhteesta vahvistuu. Vastarakkauden saaminen on erityinen plussa, mutta tärkeintä on, että uskaltaa tunnustaa rakkautensa. On hyvä, että nuori voi harjoitella rakkautensa tunnustamista arvostavasti ja kunnioittavasti.

8. seksuaalisuuden porras: Käsi kädessä

Tällä portaalla on jo löydetty seurustelukumppani. Käsi etsiytyy käteen. Tämä on ensimmäisen rakkauden kosketus, joka sisältää suuren tunteen. Tässä vaiheessa harjoitellaan sietämään läheisyyttä ja etäisyyttä.

9. seksuaalisuuden porras: Suudellen

Nuori ottaa ison askelen. Vain nuori voi itse tietää, milloin hän on kypsä seuraavalle portaalle. Tällä portaalla opetellaan suutelemista. Kosketuksessa on jo mukana seksuaalista kiihottumista. Suutelemisen nautinto ja läheisyys ja intiimiys lähtevät omasta halusta ja toiveesta. Nuori opettelee rajaa julkisen ja yksityisen välillä.

10. seksuaalisuuden porras: Mikä tuntuu hyvältä?

Tällä portaalla jaetaan seksuaalista nautintoa. Nuoret harjoittelevat viestittämään ja ottamaan vastaan sitä, mikä tuntuu hyvältä ja tunnistamaan rajojaan. Läsnä ovat saman aikaan biologia, tunne ja järki.

11. seksuaalisuuden porras: Rakastella

Tällä portaalla ollaan jo niin sinut oman kehon kanssa, että uskalletaan lähteä harjoittelemaan yhdyntää. Kyse on harjoittelusta, rohkaistumisesta ja yhdessä yrittämisestä. On myös pohdittava, miten huolehtia riskeistä. On tärkeää olla varma, että on valmis harjoittelemaan rakastelua ja mukaan kuuluu aina toisen kunnioittaminen.