Siirry sisältöön

Miten asettaa rajoja 16-vuotiaalle?

23.10.2018 klo 14:48 - Tuottanut Väestöliitto
Miten asettaa yksinhuoltajana rajoja juuri lukion aloittaneelle tyttärelle, joka viettää aikaa kavereiden kanssa viikonloppuisin ja jää luvatta yöksi? Hän ei välttämättä vastaa puheluihin luvattomilta reissuiltaan.

Näihin viikonloppuihin tuntuu kuuluvan ainakin ajoittain alkoholi. Kavereiden vanhemmista ei saa tukea. Äiti on huolissaan eikä  hyväksy alaikäisen alkoholin käyttöä. Mikä neuvoksi?

Vastaus:

Vaikuttaa siltä, kuin tilanne olisi pikkuhiljaa luisunut sellaiseksi, että tyttö oman mielensä mukaan joko tulee kotiin tai ei viikonloppuisin ja olet itsekin hieman ymmälläsi, kuinka näin on päässyt käymään. Olet aivan oikeista asioista huolissasi ja sinulla on vastuullisen vanhemman näkemys siitä, mikä on alaikäiseltä hyväksyttävää käytöstä ja mikä ei.

Tyttäresi on siinä iässä, jolloin vanhemmista irtaudutaan vähitellen, ja on tärkeää antaa tämän tapahtua hallitusti. Tässä irtautumisessa on usein niin nuorelle kuin vanhemmalle  hyödyksi, että lähipiirissä on vanhemman lisäksi muita aikuisia vahvistamassa vanhemman viestiä nuorelle ja toisaalta taas nuoren tukena. Mikä on isän rooli tytön elämässä?  Tai onko teillä muita sukulaisia tai perhetuttuja, jotka voisivat jutella tytön kanssa?

Oletteko pitäneet tyttäresi kanssa perhepalaverin, jossa on sovittu selkeät pelisäännöt esimerkiksi kotitöistä ja kouluasioista sekä kotiintuloajoista?  Palaverin aiheena voi olla se milloin voi mennä yökylään ja miten siitä sovitaan. On molemmille osapuolille selkeämpää, kun osaa ennakoida, miten asioiden tulisi sujua ja miten milloinkin on hyvä toimia. Tyttäresi voi myös tehdä omia ehdotuksia, joista voitte sitten keskustella ja joita voi myös soveltuvin osin käyttää pelisäännöistä sovittaessa. On myös hyvä sopia seuraamuksista, jos yhteisesti sovittuja pelisääntöjä rikotaan. Luultavasti tyttö tulee myös testaamaan sen, toteutuvatko seuraamukset oikeasti käytännössä, joten sinun on hyvä varautua tähän.

Sinun on tärkeää myös löytää itsellesi jokin oma harrastus, ottaa omaa aikaa ystävien kanssa tai etsiä jokin taho, jolle voit purkaa omia tuntojasi. Tytär on parin vuoden kuluttua täysi-ikäinen ja hänen on hyvä nähdä myös se, että äidillä on omiakin menemisiä ja tytär saa myös tilaa itsenäistyä, vaikka äiti onkin napakka sovittujen asioiden suhteen.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...