Väestöliiton logo

Lukiolaispojan häiriintynyt unirytmi

Täysi-ikäisen lukiolaispojan unirytmi on häiriintynyt. Hän ei saa illalla unta ja valvoo niin, että nukkuu seuraavana päivänä iltapäivään saakka. Ongelma on jatkunut jo kuukausia. Kouluasiat stressaavat  häntä ja saavat aikaan unettomuutta.  Poika on kuitenkin hoitanut toistaiseksi kouluasiansa ja käy keikkaluonteisesti töissä, joka hoituu asiallisesti ja hyvin.

Miten tässä olisi järkevää edetä? Poika toivoo itselleen tukea. Miten voimme vanhempina parhaiten tukea? Välimme ovat hyvät ja keskusteluyhteys toimii.

Vastaus:

Olet huolissasi poikanne nukkumiseen liittyvistä pulmista ja mahdollisesta ahdistuneisuudesta. Kerrot hänen unirytminsä olleen epäsäännöllinen jo pidemmän aikaa, liian vähäinen lepo kostautuu niin opiskeluun kuin yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvinä riskeinä. Nuoruusiässä jonkin asteinen aloitekyvyttömyys voi kuulua myös ikävaiheeseen, ja silloin aikuisten ja vanhempien apua tarvitaan arjen sujumisesta huolehtimiseen. Kuvauksesi mukaan poika on nyt itsekin havahtunut siihen, että nukkumisasiaan tarvitaan muutos.

Voisitteko puhua asiasta perin pohjin yhdessä, kartoittaa pojan elämän tärkeysjärjestystä ja suunnitella sen pohjalta hänen päivärytmiänsä? Päivärytmin siirtymäkohtien tunnistaminen ja tärkeimpien asioiden asettaminen muiden edelle auttavat silloin, kun pojan on vaikeaa päättää tekemisistä tai tekemättä jättämisistä.

Yhteisesti keskustellen voitte sopia pojan kanssa esimerkiksi kuukauden kestävästä tavoitteellisesta harjoittelujaksosta: Heräämisaikaa lähdettäisiin aikaistamaan pikkuhiljaa esimerkiksi tunnin tai kahden pykälissä, muutaman päivän kerrallaan edeten. Sopimukseen kuuluu se, että äiti tai isä saa kiskoa pojan ylös sovittuna aikana. Tietenkin nukkumaanmenoa aletaan aikaistaa yhtä lailla. Univelkaa ei  voi myöskään voi paikata päiväunilla. Myös illasta nuoren tulisi ymmärtää löysätä tahtia, jättää tietokoneella istuminen ja tv:n katsominen pois viimeistään tunti ennen nukkumaanmenoa, energiajuomat pois koko päivältä, kahvi pois klo 15.00 alkaen ja niin edelleen.

Jos tämä ei toimi, kannattaa varata aika lääkärille, missä huomio tulisi kiinnittää pojan jaksamiseen yleisesti sekä mahdolliseen ahdistuneisuuteen.  Tällaisessa tilanteessa lyhytaikainen nukahtamislääkityskin saattaisi tulla kyseeseen. Asiaa ei kannata jättää hoitumaan itsekseen, vaan tilanne on tärkeää selvittää tarkemmin ja etsiä siihen ratkaisu, joka tukee poikanne jaksamista ja hyvinvointia pitkällä aikavälillä.