Väestöliiton logo

Urpot ja murkut – vanhempien ja murrosikäisten välit

Murrosikäinen haastaa meitä vanhempia tarkastelemaan vanhemmuutta ja muokkaamaan sitä, jotta välit nuoreen säilyisivät rakentavina ja kunnoittavina. Kuuntele kansanedustaja Eva Biaudet’n ajatuksia äidin näkökulmasta ja SYL:n puhenjohtajan Heikki Koposen mietteitä nuoren kannalta.

Eva Biaudet

Murrosikäisen vanhempana oleminen vaatii opettelua. Yhtäkkiä huomaa, että nuori ei enää tarvitsekaan vanhempaansa samalla tavalla. Nuoren irtautuminen voi ollakin vaikeaa, kun ei ole samalla tavalla tarvittu kuin ennen. Nuorilla on oikeus omaan maailmaansa. Onneksi kehitys tapahtuu vaiheittain. Tunne ja järki eivät välttämättä kulje samaa tahtia.

Heikki Koponen

Oman kokemuksen perusteella suhde on aika hankala monella tavalla. Suoraa keskusteluyhteyttä voi olla vaikeaa luoda. Oma maailma tuntuu usein olevan niin kaukana vanhempien maailmasta. Vanhempien voi olla vaikea nähdä, millaisessa maailmassa nuori elää. Nuori saattaa ottaa tietyn roolin ollessaan vanhempien kanssa tekemisissä. Vanhempien kannattaa tiedostaa se, että se, mitä he nuoresta näkevät, ei välttämättä ole kaikki.