Väestöliiton logo

Turvaa perääntyminen

Sinulla on paras kokemus nuoresi toimintatavoista. Olet saanut seurata hänen reaktiotaan pienestä pitäen. Murrosikäinen saattaa kokeilla monenlaisia rooleja eri ryhmissä, mutta hänen perustemperamenttinsa säilyy. Toiset lapset ovat pienestä asti lapsiryhmissä itsenäisiä, jopa komentelevia. Toiset taas vetäytyvät, tarkkailevat ja myötäilevät muita – heille ei ole tärkeää saada määrätä.

Murrosiässä jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat nuoret saattavat joutua porukan paineiden kohteeksi. He seuraavat ”anturit herkkinä” merkkejä siitä, miten pitää toimia tullakseen hyväksytyksi ryhmään.

Heikolla itsetunnolla varustettu nuori saattaa toimia omia periaatteitaan vastaan saavuttaakseen kavereiden hyväksynnän (esimerkiksi kokeilla päihteitä tai kiusata ryhmään kuulumattomia). Ryhmän ulkopuolelle putoamisen uhka pelottaa ja on vakava kolaus itsetunnolle.

Vanhempien tulee asettaa selkeät rajat

Nuorella täytyy olla selkeät aikuisten asettamat rajat, joihin vedota, kun itse ei vielä ole riittävän vahva sanomaan ”tässä en halua olla mukana”. Saattaa olla pelastus nuorelle, että voi ”kasvojaan menettämättä” lähteä tilanteesta pois, koska on pakko mennä kotiin.

Samalla nuori voi olla kyllä kavereiden kanssa yhtä mieltä siitä, että vanhemmat ovat ihan hulluja niuhottaessaan jostain kotiintuloajoista. ”Mutta mentävä on, koska muuten seuraa hirveä meteli tai vuoden kotiaresti tai jotain vielä kamalampaa…”

Kotona nuori sitten vielä raivoaa vanhemmille, kuinka tyhmiä nämä ovat. Vuosien kuluttua saattaa kuitenkin tulla kiitos. Tai murrosikäisen sitten aikanaan paimentaessa vanhempana omia murrosikäisiään isovanhemmat saavat huomata, että kyllä oma jälkikasvu pitää yhtä tiukkaa huolta pesueestaan..