Väestöliiton logo

Terveet aivot – energinen nuori

0207artikkeli

Aivot ovat elämämme käyttöjärjestelmä, joka tarvitsee valtavan määrän energiaa toimiakseen. Toimiakseen hyvin ja varmasti tämä käyttöjärjestelmä tarvitsee jatkuvaa huoltoa. Terveiden aivojen lautasmalli sisältää aivojen päivittäin tarvitsemat ruokalajit, joiden tarjoilusta aivot virkistyvät ja tykkäävät.

Seitsemän sortin aivoherkut:

 1. Uniaika
  Uni merkitsee terveydelle yhtä paljon kuin ravinto. Uni parantaa oppimista ja vähentää stressiä. Riittävä ja laadukas uni edistää mielen ja sydämen terveyttä, elämänlaatua ja turvallisuutta. Kun ihminen on hereillä 16 tuntia, aivot ovat väsyneet ja kuluttaneet energiansa.
 2. Liikunta
  Liikkuminen synnyttää aivoihin uusia yhteyksiä ja lisää oppimiskykyä ja oivalluksia. Harrasta hengästyttävää, hikoiluttavaa ja miellyttävää liikuntaa. Luonnossa liikkuminen on erityisen virkistävää.
 3. Keskittynyt aika
  Kun paneudut keskittyneesti johonkin kiinnostavaan tehtävään, saat flow-kokemuksen. On tärkeää keskittyä tavoitteisiin ilman keskeytyksiä.
 4. Yhteysaika
  Oleilu mukavien kavereiden ja läheisten kanssa ja sosiaalinen puuhastelu on aivojen herkkua. Kaikki tarvitsevat kokemuksen siitä, että kuuluu porukkaan.
 5. Irrottelu
  Leikkimielinen hassuttelu ja hömppäily ravitsee aivoja. Leikkisä ilakointi lisää luovuutta. Elämä ei saisi olla liian asiapitoista, joskus kannattaa ottaa löysin rantein.
 6. Löhöilyaika
  Köllöttele tekemättä mitään. Tuijota lempisarjaa, takkatulta tai lue kivaa kirjaa. Ole laiska ihan luvalla.
 7. Sisäaika
  Asetu ja istahda itsesi äärelle. Tarkkaile mieltäsi, meditoi ja mietiskele. Katsele ja kuulostele mitä sinulle itsellesi kuuluu. Ole itsesi paras kaveri ja läsnä itsessäsi.

Kun aivot saavat monipuolisesti ravintoa näistä kaikista herkuista, mieli voi hyvin.
Lähteet:

http://www.davidrock.net/files/02_The_Healthy_Mind_Platter_US.pdf
Cacciatore, R. & Karukivi, M. (2014) Mieletön fiilis. Hyvän mielen käsikirja. Tammi.