Väestöliiton logo

Riskinä velkakierre nuoren muuttaessa omilleen

Jo miltei yhdellä kymmenestä 20-24 -vuotiaasta nuoresta on maksuhäiriömerkintä. Nuoren riski velkaantua kasvaa juuri silloin, kun hän muuttaa pois lapsuudenkodistaan: menot kasvavat eri suhteessa kuin tulot. Lisäksi moni nuori ei etukäteen hahmota, että joka ikinen vessapaperirullakin pitää ostaa itse. Ne eivät enää ilmaannukaan itsestään telineeseensä.

Välttämättömät elinkustannukset hirvittävät. Siksi monet nuoret pääkaupunkiseudun kalliita asumiskuluja kesyttääkseen miettivät kimppakämpän vuokraamista. Opiskelijoiden asumissäätiökin tarjoaa nykyään vuokralle kämppisasuntoja, joten sitäkin kautta nuori voi hakeutua edullisemman ja yhteisöllisemmän asumisen piiriin.
Kaveriporukan yhteiselo voi sujua erinomaisesti -tai se voi yllättää, jos säännöistä ei sovita etukäteen. Joku voi myös alkaa viettää vilkasta yöelämää epäsäännöllisine aikatauluineen. Tunnollisin ja siistein voi kokea vastuukseen raivata yhteisiä tiloja muidenkin edestä. Ja vaikka vuokrasopimukset on tehty ja nuori itse hoitaisi asiansa säntillisesti, voi kämppis luistaa omasta osuudestaan ja jättää vuokransa maksamatta. Silloin oman osuutensa hoitanut voi tulla yllättäen häädetyksi. Saako nuori, itsenäisen elämän siipiään kokeillut, lennähtää silloin kotipesään levähtämään hetkesi-ja tankata itsetuntoa seuraavaa lentoa varten?
Takuusäätiö tarjoaa velallisille maksutonta neuvontaa puhelinpalvelun ja chatin muodossa http://www.takuusaatio.fi/