Väestöliiton logo

Raisa Cacciatore: ”Itsetunnosta iloa elämään!”


Kuva:Pixabay

”Hyvä itsetunto on osa hyvää mielenterveyttä. Hyvän itsetunnon on todettu olevan yhteydessä onnellisuuteen ja elämäntyytyväisyyteen, mutta myös muihin hyvinvoinnin tekijöihin, kuten esimerkiksi parempaan koulutukseen.” toteaa Olli Kiviruusu tuoreessa väitöksessään (13.1.17 HY) Itsetunto on suojaava tekijä elämänvirran paineita ja stressitekijöitä kohdatessa. Se puskuroi vastoinkäymisiä joita kaikki kohtaavat niin, että romahdus ei ole liian suuri ja musertava.
Kiviruusun tutkimus perustuu 9.-luokkalaisten joukkoon, jota on seurattu jo kolmenkymmenen vuoden ajan.
– Nuorille voisi sanoa, että kyllä se siitä, sanoi Kiviruusu. Kaikilla itsetunto nimittäin kasvoi iän myötä ainakin kolmenkympin ruuhkavuosiin asti. Eli iän myötä helpottaa, vaikka nuorena onkin haasteita.
Tärkeä havainto kuitenkin oli se, että erot itsetunnon tasossa olivat varsin pysyviä. Siis jos nuorella oli ysiluokalla huonompi itsetunto kuin muilla, se oli sitä edelleen 42-vuotiaana. Tämä toki koskee isoa massaa, yksilön kohdalla voi kehitys olla parempi tai huonompi.
Yhdeksäsluokkalaisen itsetunto kertoo koko elämän itsetunnosta, mikä on tärkeä viesti kasvattajille. Itsetunnossa tapahtuu isoja asioita ennen ysiluokkaa. Varhaislapsuus, alakouluikä ja yläkouluikä ovat hetkiä, jolloin itsetunnon peruskivet muurataan. Ja erityisesti nuoruusiän itsetunto on häilyvä. Tätä rakennelmaa pitää tukea.
Mikä sitten parantaa itsetuntoa. Kiviluoto pohti asiaa väitöstilaisuudessaan ja nosti esiin sekä itsemyötätunnon että optimismin


Kuva:Pixabay

Varmasti näitä elämänkatsomukseen liittyviä tunnetaitoja ja oikeaa asennetta ja mallia kannattaa tarjota lapsille ja nuorille. Vähättely ja mitätöinti ovat myrkkyä, ja kannattaa huomata että myös muiden vähättely ja mitätöinti tekevät samaa. Nuori alkaa pelätä, että jonain päivänä hän itse on saman ivapuheen kohde.
Heikko itsetunto on elämää vaikeuttava asia ja vahva, myönteinen itsetunto auttaa rakentamaan tyytyväistä ja itsen näköistä elämää. Siitä seuraa hyvää, sanoi Kiviruusu.