Väestöliiton logo

Nuorten ajatuksia netin käytöstä

shutterstock_312295037

Mitä netti tarjoaa nuorille?

“Minulle se tarjoaa paljon musiikkia ja paljon tietoa. Itse en sitä paljoa käytä, paitsi puhun kavereille ja olen muuten sosiaalinen. En oikeastaan ole kiinnostunut päivittämään ’somea’ joka toinen sekunti taikka katsoa mitä kaverit pisti facessa. Musiikki on todella tärkeä asia netissä minun mielestäni. Netissä on myös uutisia ja kaikenlaisia kauppoja, joista voi ostaa siistejä ja söpöjä vaatteita. Tottakai on myös niitä huonon näköisiä vaatteita. Netistä voi myös löytyä kaikenlaisia vinkkejä ja niksejä.”

“Netistä löytyy kaikkea nuorille, mitä ne myös käyttävät, kuten somet (Instagram, Facebook jne.) Nuoret tekevät netissä tyhmiä, kuten lähettää alastonkuvia, jotka alkaa levitä ympäri nettiä ja on kaikkien nähtävissä. YouTube tekee monista koulukiusattuja, kun ne julkaisevat niitten videon kaikille nähtäviksi. Nuoret on aktiivisempia somen käyttäjä ja vanhemmat on ihan pihalla somen suhteen ja on muutenkin. Vanhemmat on ihan kädettömiä kännyköitten kanssa ja vielä kädettömiä somen kanssa. Netistä nuoret katsovat pornoa ja itsetyydyttävät itseänsä katsoessaan sitä. Netistä saa ostettuja kiellettyjä asioita TOR:in (internetin anonyymin käytön mahdollistava ohjelma, toim. huom) kautta, josta saa hankittua huumeita ja käsiaseita sun muuta.”

Hyötyä ja haittaa

shutterstock_411949435

“Nuorten elämä on hyvin internetläheistä ja joka hetkessä on älypuhelin mukana. En tunne yhtäkään nuorta, jolla ei olisi älypuhelinta, ellei se ole vain takavarikossa.”

shutterstock_405548422“Netti tarjoaa nuorille todella paljon kaikkea. Netistä voi etsiä tietoa, pelata pelejä, kuunnellausiikkia, lukea keskustelupalstoja, katsoa videoita tai sarjoja yms. Joissain tilanteissa netin käyttö voi olla ihan hyväksi nuorille, mutta välillä netti voi olla myös haitaksi. Mielestäni nuoret käyttävät liikaa aikaa netin parissa. Nuoret voisivat rajoittaa netinkäyttöä ja lisätä liikuntaa ja ulkona olemista. Netti on mielestäni kuitenkin hyvä asia nuorten elämässä, vaikka nuoret käyttävätkin sitä liikaa.”

“Sosiaalinen media on myös osana meidän nuorien arkea. On Facebook, Intagram ja Ask ja niitä kaikkia pitäisi keretä päivittää. Sosiaalinen media myös hyvä tiedon välittämiseen yms. Siitä on myös haittaa, kuten nettikiusaaminen ja julkkisten tai muiden kuuluisuuksien kuvat. Ne täydelliset mallien laihat vartalot aiheuttavat monille nuorille tytöille ulkonäköpaineita.”

Kirjoittajat: Porvoolaisen Point College -ammattiopiston opiskelijat