Väestöliiton logo

Nuoret ja alkoholi (osa 5)

Kun nuori tulee humalassa kotiin

Voit onnitella itseäsi, jos nuori turvautuu sinuun. 
shutterstock_272861114
Ihan ensiksi selvitä, missä kunnossa nuori on ja onko hänen terveytensä vaarassa. Hälytä tarvittaessa apua. Nuori on saattanut juoda nopeasti suuria määriä alkoholia, joten hänen tilansa voi vielä huonontua. Tarkkaile, herättele ja valvo nuorta.

Jos nuoren humalatila ei vaikuta vaaralliselta, laita hänet nukkumaan. Pidä kuitenkin huolta, ettei hänellä ole tukehtumisvaaraa. Tässä kohtaa ei kannata ruveta kasvattamaan tai saarnaamaan, sillä ei voita mitään. Nuoren aivot eivät vastaanota nyt tietoa, joten keskustelut on järkevää käydä vasta sitten kun nuori on selvinnyt.

Jos nuori uskaltaa tulla humalassa kotiin, voit onnitella itseäsi, sillä hän luottaa siihen, että voi tulla huonossa kunnossa luoksesi ja turvaan. Hän tietää saavansa sinulta tukea ja apua, vaikka itse on ehkä tehnyt kielletyn teon tai virhearvioinnin. Liian moni nuori pelkää ja sammuu vaaralliseen paikkaan tai luottaa kavereiden huolenpitoon. Kaverit voivat kuitenkin samassa tilassa tai eivät havaitse sinun nuoresi huonoa kuntoa. Kerro myös nuorellesi, että arvostat hänen luottamustaan.
Jos on pienikin mahdollisuus, että nuoresi nauttii alkoholia, sinun on pysyteltävä selvin päin. Näin voit tarvittaessa itse lähteä hakemaan nuorta tai selvittelemään tilanteita