Väestöliiton logo

Nuoret ja alkoholi (osa 4)

“Osta mulle kaljaa”

Tiukkapipoisuus kannattaa.

shutterstock_291001667
Sinun vanhempana tulee noudattaa lakia, joten et saa ostaa tai välittää alaikäiselle alkoholia. Kun sitkeästi kieltäydyt tekemästä rikosta, näytät samalla nuorelle esimerkkiä lain noudattamisesta. Tiukkapipoisuus tässä kohden kannattaa. Nuori voi ottaa mallia tästä aikuisen järkähtämättömyydestä, kun kaverit suostuttelevat juomaan.

Nuoret vetoavat usein kaverien perheiden väljempiin sääntöihin. Siksi sinun on hyvä tutustua kavereiden vanhempiin, jotta voit saada selville heidän todelliset ajatuksensa. Joillakin vanhemmilla säännöt voivat olla väljempiä, mutta vain sinä vastaat oman nuoresi terveydestä ja turvallisuudesta. Mitä myöhempään alkoholin käytön aloitus siirtyy, ja mitä harvempia ovat käyttökerrat, sitä pienemmät riskit alkoholin käytöstä on kehittyville aivoille sekä riippuvuuden alkamiselle. Tästä asiasta kannattaa siis taistella.

Nuoret käyttävät kavereita tekosyynä saadakseen tahtonsa läpi. Sinun kannattaa silloin miettiä, mitä tapahtuu, jos tuotat omalle nuorellesi pettymyksen.  Nuoren suuttumusta ei kannata pelätä. Sinun tehtävänäsi on luoda selkeät ja määrätietoiset rajat perheessänne. Tämä on haasteellista ja kysyy teiltä vanhemmilta kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta. Samoista asioista joutuu muistuttamaan monta kertaa. Se kuitenkin kertoo nuorelle siitä, että välität hänestä ja hänen hyvinvoinnistaan ja tuo hänelle turvan tunteen.