Väestöliiton logo

Nuoret ja alkoholi (osa 3)

Keskustelu kannattaa

Anna aikaa, hyvää palautetta ja kuuntele.

shutterstock_222870289
Alkoholinkäytöstä ja sen seurauksista kannattaa jutella nuoren kanssa. Kannattaa puhua avoimesti alkoholin vaikutuksista, miten vahvoja ovat eri juomalajit, miten hitaasti alkoholi palaa, miten käytös ja havaintokyky ja ymmärrys huononevat, kun veressä on alkoholia ja miten herkästi nuori voi mennä tajuttomaksi.

Keskustele alkoholinkäytöstä silloin, kun sekä sinä että nuori olette rauhallisella ja hyvällä mielellä. Mieti itse vastauksia nuoren mahdollisiin kysymyksiin ja ota sitten asia puheeksi nuoren kanssa. On tärkeää myös miettiä etukäteen, miten hallitset tunteesi keskustelun aikana, jos nuoren käsitykset eroavat täysin sinun käsityksistäsi tai nuori tahallisesti provosoi sinua. Pyri asialliseen keskusteluun, jossa arvostat nuoren näkökulma, vaikka se eroaisi omastasi. Kerro, että toivot nuorellesi hänen parastaan ja haluat olla tukena.

Nuorta ei voi vahtia koko ajan, vaan sinun on lopulta myös luotettava nuoreen. Molemminpuolinen luottamus kasvaa vähitellen ja sen täytyy suvaita myös erehdyksiä. On hyvä antaa myönteistä palautetta nuorelle aina, kun hän osoittautuu luottamuksen arvoiseksi. On myös olennaista tukea nuorta silloin kun tämä tekee virheitä. Asiat voi selvittää ja aina tulee antaa uusi mahdollisuus. Kypsyminen ja riskiarviokyky sekä itsehallinta kavereiden paineessa kehittyvät hitaasti ajan myötä. Pyri korjaamaan lempeästi, mikäli nuorella on vääriä tietoja, käsityksiä tai uskomuksia alkoholin käytöstä. Voitte myös miettiä ja sopia nuoren kanssa yhdessä siitä, mitkä ovat seuraamukset, jos yhdessä sovittuja sääntöjä ei noudateta.