Väestöliiton logo

Näin sydämeeni joulun teen…

Joulu lähestyy ja samalla monessa perheessä arkisen kiireen päälle luo painetta tavoite täydellisestä joulusta. Silmissä välkkyvät mainosten ja sosiaalisen median kuvat yhteisestä, omin käsin rakennetusta joulusta ja takaraivossa jyskyttävät suvussa kulkevat traditiot. Näin meillä on aina tehty ja näistä syntyy se oikea joulu. Kun pikkujoulukuusta ei ehditä koristella ja yhdessä lasten kanssa leivottu piparkakkutalo sortuu, voi vastaan tulla oman jaksamisen rajat. Mitä tehdä jos joulusta muodostuu painajainen jo marraskuussa?

Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksen psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru antaa muutaman vinkin kuinka rauhalliseen ja levolliseen jouluun voi valmistautua.

  • Paineita ja odotuksia voi purkaa avoimella keskustelulla. Millainen elämäntilanne meillä on perheessä ja kuinka se vaikuttaa joulun viettoon? Onko tämä joulu ensimmäinen yksin lasten kanssa, ilman lapsia tai laajennetulla perheellä? Keskustelua voi lähteä avaamaan omien tuntemusten kautta niille ihmisille, joiden kanssa toivoo voivansa joulua viettää. Jos perheessä on jo isompia lapsia voi keskustelua käydä myös heidän kanssaan.
  • Jouluun liittyviä traditioita eli perinteitä voi tarkastella kriittisestikin. Mikä joulussa on tärkeää minulle ja minkä perinteen haluaisin yhteisessä joulun vietossa säilyttää? Mikä perinne on sellainen, joka ei ole välttämätön toteuttaa juuri tänä jouluna? Ja voisiko joitain osia joulusta toteuttaa yhdessä ja joitakin vain pienellä joukolla tai yksin. Jos minulle on tärkeää päästä käymään jouluyön kirkossa, olisiko mahdollista että tekisin tämän yksin?
  • Yhteisöllisyyden tunne syntyy siitä, kun voin jakaa omia tärkeitä kokemuksia muiden kanssa kuitenkin niin, että minun näkemystäni arvostetaan. Kaikkien ei tarvitse jakaa minun tärkeitä kokemuksiani, mutta arvostaa kuitenkin sen merkitystä minulle.
  • Joulun aikana yhdessä tai yksin vietetyn ajan tulisi lisätä voimavaroja arjessa jaksamiseen. Jos tuntuu että joulu vain kuluttaa loppuun loputkin voimat, olisiko aika miettiä uusia tapoja joulun viettoon?

Mikä on yksi toive, jonka haluat tänä jouluna toteuttaa?

Matleena Aitasalo

Terveydenhoitaja

Perheaikaa.fi-tiimi