Väestöliiton logo

Murkkuarki useamman samanikäisen kanssa

 

Monet vanhemmat odottavat lastensa tulevaa murrosikää pelonsekaisin tuntein. Yksi suunnittelee ottavansa vuorotteluvapaata tuossa vaiheessa, toinen miettii hermojensa kestävyyttä.

Nuoruusiän perusasetelma on sama riippumatta siitä, onko sinulla yksi, kaksi tai useampia murrosikäisiä. Nuoren tulee pikkuhiljaa irtautua jatkuvasti aikuiseen tukeutuvan lapsen roolista. Hän muodostaa käsityksen siitä, millainen hän on yksilönä. Molemmat tehtävät ovat haastavia eivätkä suju nuorelta käden käänteessä. Sujuvatko nuoren vanhemmalta? Oma kokemukseni kahden teinin äitinä on, että irti päästäminen on yllättävän vaikeaa.

Minua helpotti, kun kuulin mitä jo 11-vuotiaalla on menossa aivoissaan. Teini ei pysty kontrolloimaan käyttäytymistään kunnolla, koska aivot järjestäytyvät uudelleen. Ei siis ihme, että nuori voi tuntua ihan eri ihmiseltä. Tästä kertoo Tiede-lehden artikkeli http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/teinin_aivoissa_tyrskyy.

Kahden tai kolmen saman ikäisen ”aivomyrsky” voi olla kuluttavaa. Nuori voi haastaa sinua tavoilla, joihin et ole tottunut.

Lapsen nuoruusikä alkaa murrosiällä. Murrosikä tarkoittaa fyysisiä muutoksia, joita nuori käy läpi. Hormonaaliset muutokset vaikuttavat niin nuoren kehoon kuin mieleen. Nuoren mielessä myllertää, ja niin usein myllertää myös nuoren ja vanhemman välillä. Äänensävyt tiukkenevat ja ovet paukkuvat tai ainakin menevät usein kiinni.

Nuoruusikäisen vanhemmuus on myös kasvattavaa. Voit olla tyytyväinen, kun nuori haastaa sinut väittelyyn. Väittely on osoitus siitä, että olet hänelle merkityksellinen aikuinen. Kaiken tavoite kuitenkin on se, että nuori pystyisi irtautumaan vanhemmastaan ja siirtymään vähitellen kohti itsenäisen aikuisen elämää.

Mutta ei siinä kaikki, kuten mainoksessa veikeästi sanotaan. Kun perheeseen on suotu kaksoset, kolmoset tai neloset, on monikkonuoren irrottauduttava vähitellen myös monikkosisaruksestaan.

Miten irtautuminen monikkosisaruksesta tapahtuu? Se alkaa yleensä sen jälkeen, kun irtautumisyritykset vanhemmista ovat jo alkaneet. Usein esimerkiksi kaksosista toinen alkaa haluta enemmän omaa tilaa ja toinen haluaisi vielä pitää kiinni. Tämäkin irtautuminen on tarpeellista ja luonnollista.

Suomen Monikkoperheet ry julkaisi oppaan, jossa pohditaan mitä nuoruusikä tuo perheeseen, jossa on kaksoset, kolmoset tai jopa neloset. Kohti nuoruusikää useamman samanikäisen kanssa –oppaasta löytyy monta hyvää neuvoa. Oppaan ovat kirjoittaneet Kristiina Heinonen, Elina Hermansson, Ulla Kumpula ja Irma Moilanen.

Nuoret kehittyvät fyysisesti ja henkisesti noin 22 ikävuoteen asti. Kun nuoruusikä myrskyineen on ohi, voimme odottaa pääsevämme nauttimaan uudenlaisesta, kahden aikuisen välisestä läheisyydestä.

 

Ulla Kumpula

toiminnanjohtaja, Suomen Monikkoperheet ry

kaksosten äiti

 

Blogi julkaistu aiemmin Suomen Monikkoperheet ry:n sivuilla. Lisää monikkoperheiden blogeja löydät osoitteesta http://www.suomenmonikkoperheet.fi/blogi/