Väestöliiton logo

Kelpaanko minä?

Väestöliitossa tehtiin nuorten kysymys-vastauspalstan vuoden 2009 kolmen eri kuukauden kysymysten tehoseuranta. Nuoret pohtivat, onko minun kehoni tai jokin sen osa normaali, sellainen kuin “pitää olla”. Lähes 30% nuorten kysymyksistä koski omaa kehoa.

Pojat olivat huolissaan peniksen koosta tai toiminnasta, tyttöjen kehoa koskevat kysymykset liittyivät kuukautisiin ja lähes yhtä usein rintoihin. Kysymyksissä tulee esille median luomat mallit ja ulkonäköpaineet sekä myös epätietoisuus normaalista kehityksestä ja sen yksilöllisestä vaihtelusta. Myös ongelmista sukupuolielimissä oli helppoa kysyä nimettömänä.

Vanhempien ja aikuisten on hyvä tuoda keskusteluissa esille sitä, että median tai pornon antama malli siitä, miltä miehen tai naisen tulee näyttää, on epärealistinen. Nuoren itsetuntoa on tärkeää tukea nostamalla esille hänen parhaita puoliaan. Aikuisilta nuori tarvitsee vahvistusta sille, että kumppanin löytämisessä ja tyydyttävän ihmissuhteen rakentamisessa peniksen tai rintojen kokoa tärkeämpää on persoona ja ihmissuhdetaidot.

Miten seksiä tehdään?

Nuoret kysyivät seuraavaksi eniten seksistä, ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta. Seksiin liittyvistä ongelmista oli kysymyksiä selkeästi eniten, nuoret pohtivat myös itsetyydytystä ja seksielämän aloittamiseen valmistautumista ja suunnittelua. Myös kiihottumiseen ja orgasmiin liityvät asiat mietityttivät nuoria.

On hyvä, että nuoret pohtivat ja voivat kysyä, millaisia valmiuksia tarvitaan seksielämän aloittamiseen. Seksiin liittyvät ongelmat saattavat johtua myös siitä, että nuori tai hänen kumppaninsa ei ole vielä kaikilla tasoilla valmis seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Seurustelusuhteessa edetään joskus kovin kiireisesti, kun ajatellaan että “näin kuuluu tehdä – kaikki muutkin tekevät näin”. Tärkeää on, että keskinäinen keskusteluyhteys ja luottamus ehtii vahvistua riittävästi niin, että seksistä voi tulla turvallinen, nautittava ja läheisyyttä lisäävä asia. Nuorten ja aikuisten välillä tarvittaisiin enemmänkin keskustelua ihmissuhteista ja seksuaalisuudesta yleisellä tasolla, ilman että keskustelijoiden oma seksuaalisuus on mukana keskustelussa. Oma seksuaalisuus on hyvin henkilökohtainen asia, joka jaetaan oman kumppanin kanssa.