Väestöliiton logo

Kaverit

Murrosikäinen tarvitsee kavereitaan itsenäistymisen tueksi. Vanhemmilla on kuitenkin tärkeä, vaikkakaan ei enää niin näkyvä merkitys.

Nuoren kanssa on hyvä keskustella lähiympäristön nuorten ja oman nuoren kaveripiirin tapahtumista. Näin vanhemmat voivat ”haarukoida” oman nuorensa kaveriporukan kulttuuria.

Hyvä ja rakentava porukan ilmapiiri antaa nuorelle onnistumisen kokemuksia ja turvallisen ympäristön omien siipien kokeiluun. Kavereilla on suuri vaikutus myös lapsen ja nuoren harrastuksiin.

Vanhempien on tärkeää tuntea murkun kaveripiiri

Nuorta voi pyytää tuomaan kavereita kotiin ja käydä heille esittäytymässä, vaikka se omaa nuorta nolottaakin. ”Kuulolla oleminen ” sen suhteen mitä ryhmässä tapahtuu, on tarpeen. Hyvä itsetunto ja itsensä arvostaminen ovat nuorelle paras suoja ryhmän paineita vastaan.

  • Keskustele kaveriporukoiden pelinsäännöistä
  • Ole kuulolla
  • Tutustu lapsesi kavereihin ja heidän vanhempiinsa
  • Pyydä nuorta tuomaan kavereita kotiinne (pidä vaikka lättykestit tai moponkorjausilta!)
  • Tue nuorta, jos kaveriasioissa on murhetta

Nuorten sosiaaliset taidot ja tarvitsevuus ovat erilaisia; kaikki eivät halua olla isossa ryhmässä. Nuoren on kuitenkin tärkeää saada kokea, että hänellä on oma paikkansa yhteisössä ja ainakin muutama ystävä, jotka viihtyvät hänen seurassaan.

Jos nuori näyttää olevan liikaa kavereiden vietävissä, vanhempien tehtäväksi jää epäkiitollinen rajojen asettajan tehtävä. Ei ole miellyttävää olla se hirmuinen isä tai äiti, mutta juuri tämä hirmu voi turvata nuorelle kunniallisen perääntymistien hankalasta tilanteesta ryhmässä.